Care este diferența dintre lucrarea fixă provizorie și lucrarea definitivă?

septembrie 5, 2022

Foarte mulți dintre pacienți ne întreabă în clinică, la telefon, dar și pe rețelele de socializare care este diferența dintre lucrarea fixă provizorie și lucrarea definitivă. Am ales să le răspundem cu ajutorul medicului specialist în protetică dentară și cu ajutorul Dr Cazacu Corrado – medic specialist chirurgie dento-alveolară. 

Alimentația și comportamentul pacientului

Diferența dintre cele două lucrări există. În timp ce lucrarea fixă provizorie asigură o funcționalitate minimă pe timpul vindecării implanturilor, lucrările definitive se comporta ca niște dinți naturali care permit consumarea oricăror alimente. Pe perioada purtării lucrărilor provizorii, implanturile se vindecă, iar pacientul încearcă să se obișnuiască cu noile lucrări.

Noi îi sfătuim de fiecare dată pe pacienții noștri să adopte o dietă semi-lichidă, bazată pe supe și piureuri. Astfel, dantura nouă nu se va confrunta cu alimente tari pe perioada de vindecare. 

Pacientul trebuie să înțeleagă că dantura fixă provizorie este sensibilă și astfel, este indicat să aibă mai multă grijă cu ea din punct de vedere al alimentației și masticației. De asemenea, trebuie să evite să spargă diverse lucruri cu dinții, să rupă materiale sau ambalaje sau să adopte orice alt obicei care ar putea brusca dantura. 

Aspect si funcționalitate 

Ca aspect, diferența dintre cele două lucrări este că dantura fixă provizorie poate avea mai putini dinți spre deosebire de cea definitivă, și este mai groasă. Pentru că este o dantură pe care pacientul o poartă timp de 4-6 luni, nu este nevoie să intervenim foarte mult asupra aspectului, ci să ne concentrăm atenția asupra vindecării implanturilor dentare.

Este o dantură cu un aspect plăcut, îngrijit, și care-l ajută pe pacient să poarte un set de dinți pe parcursul vindecării. Foarte mulți dintre pacienții noștri au declarat că le-a plăcut dantura provizorie și că își doresc ca ea să fie un exemplu pentru realizarea lucrărilor finale. 

Lucrarea fixă provizorie este făcută dintr-un material de plastic, special concepută pentru favoriza vindecarea implanturilor și a gingiei pe durata celor 6 luni, iar lucrarea definitivă este din zirconiu.

Care este perioada optimă pentru inserarea lucrării finale?

După intervenție, pacientul se prezintă la o serie de controale periodice în funcție de cum se stabilesc împreună cu medicul specialist. Pe toată această perioadă, supraveghem dantura pacientului, gingia și ritmul de vindecare, astfel după cele 4 luni minime recomandate putem evalua și stabili o posibilă următoare programare pentru lucrările finale. Durata optimă este între 4-6 luni, dar există pacienți care din motive personale aleg să amâne până la un an. Nu recomandăm, așadar să treacă un an, dar în condiții limită ne putem adapta situației. 

Inserarea lucrărilor finale este dureroasă?

Nu, atât inserarea lucrărilor provizorii fixe cât și a celor definitive nu sunt dureroase. Există posibilitatea să creeze jenă din cauza presiunii asupra gingiei. În cazul în care există un deranj mult prea mare, pacientul poate solicita anestezie locală. 

Pot să-mi aleg singur/ă lucrările definitive? 

În ceea ce privește aspectul lucrărilor definitive, acestea sunt personalizate fiecărui pacient în funcție de personalitate, preferințele sale și estetica  facială. Este important ca acesta să înțeleagă și accepte și opinia medicului specialist atunci când se intervine cu propuneri și schimbări care implică funcționalitatea danturii finale. 

Înainte de inserarea lucrării finale pacientului i se va lua o amprentă, apoi o probă sau șablon după caz. Pacientul poate vedea astfel cum va arăta cu viitorii săi dinți, dar și care sunt recomandările specialistului. În acest mod, pacientul nu este nevoit să aștepte până la inserarea propriu-zisă a lucrării finale pentru a vedea rezultatul final. 

Așadar, există diferențe între cele două lucrări, dar cu o bună comunicare cu medicul specialist, vei putea să le înțelegi și să te adaptezi fiecărei etape, astfel vizitele tale la medicul stomatolog vor fi pline de zâmbete. 

    Comunitatea Dentop

    Comunitatea de suport pentru pacienții DentOP - unde vei avea ocazia să discuți cu alți pacienți ce deja au trecut prin această procedură.

    Adresează o întrebare
    Call
    Messenger Whatsapp