Care este diferența dintre placa mobilă și procedura ,,Dantură Fixă în 24 de ore pe implanturi dentare”
martie 15, 2022
Proteza mobilă este o lucrare protetică care înlocuiește unul sau mai mulți dinți. Este aplicată pe cerul gurii și are rolul de a reda masticația și aspectul dinților. Din păcate, placa mobilă nu este foarte comodă, cauzând deseori neplăceri.
Spre deosebire de proteza fixă pe implanturi , proteza mobilă are o eficiență masticatorie de doar 15%.
Indiferent de felul lor, protezele mobile cauzează resorbția osoasă a osului maxilar. Acest lucru poate fi diminuat dacă proteza dentară este ancorată cât mai bine la maxilar și nu se mișcă. Fixarea cu adezivii dentari este un mijloc ajutător, iar pelicula de material trebuie să fie cât mai fină. După ceva timp, din cauza resorbției osoase, proteza începe să devină mai largă. Acesta este momentul în care pacientul trebuie să se prezinte cât mai rapid la un medic pentru a restabiliza placa mobilă, deoarece resorbția os este într-un stadiu mai avansat.
Care sunt tipurile de proteze dentare?
-proteza dentară mobilă- Mulți dintre pacienți nu o preferă, dar sunt nevoiți adesea să o poarte în scop provizoriu pe câteva luni pentru a se putea vindeca osul. Cauzează stări de vomă deoarece stă pe cerul gurii, iar timpul de acomodare cu aceasta este mai mare. Din punct de vedere al costurilor este o variantă ieftină pentru pacienții cu un buget limitat.
-proteza dentară totală- înlocuiește una dintre acrcadele dentare. Procedura constă în amprentare, probă și adaptarea unei lucrări. De obicei proteza totală superioară are mai mult sprijin pe cerul gurii, este mai fixă decât la mandibulă acolo unde poate fi deranjată cu limba sau mișcările obrajilor. O problemă a protezei mobile este exercitarea presiunilor nefiziologice pe os si gingie, fapt ce accelerează resorbția osoasă, atrofia sau pierderea osoasă. Proteza care devine largă trebuie neapărat schimbată și reumplută. În caz contrar poate afecta grav gingia și osul pacientului. Mai mult decât atât, aceasta trebuie igienizată în mod curent.
-proteza parțială- înlocuiesc un număr limitat de dinți, o parte a danturii pacientului. Prezintă multiple dezavantaje, deoarece pot afecta direct sau indirect dinții rămași, conduc la resorbții de os și acumulări de alimente între acestea și gingie. Necesită grijă din partea pacientului și vizite la Medicul Stomatolog de fiecare dată cînd apar modificări. Există mai multe metode de prindere, de exemplu : croșetele, capsele sau culisesele.
-proteza fixă pe implanturile dentare- atunci când pacientul nu mai are dinți sau nu mai pot fi salvați, iar proteza mobilă nu este varianta comodă pentru acesta, proteza fixă pe implanturi are rolul de a înlocui dinții naturali, forța masticatorie, funcționalitatea și aspectul unei danturi sănătoase. Este fixă, se sprijină pe implanturile inserate și poate fi îndepărtată doar de către medic în situații speciale prin deșurubare. Este o manoperă chirurgicală ce are rolul de a reabilita fie în totalitate arcada, fie partial prin înlocuirea câtorva dinți de la maxilar sau mandibulă.
Foarte mulți dintre pacienții noștri aleg implantul dentar după ce au folosit mult timp placa mobilă
Din ce motiv? Ei bine, placa mobilă are rol aspectual. Pacienții care își pierd dantura suferă, în general de boala parodontală și alte traumatisme. Deseori provoacă stări de vomă, fiind aplicată pe cerul gurii. Este instabilă, ea nu stă pe gingie și poate fi dislocată, mai ales la mandibulă. În timp cauzează resorbție osoasă continuă datorită presiunii deasupra osului.
În situația în care dantura este grav afectată de boala parodontală, dantura fixă este mult mai eficientă decât placa mobilă. Dr. Cazacu Corrado rezolvă cu succes astfel de cazuri în care boala parodontală sau alte traumatisme au afectat considerabil dantura pacienților.
,,Am ales să schimb felul în care mă simțeam zi de zi. Placa mobilă a devenit incomodă. Oricât am încercat să traiesc cu ea, am luat decizia de a apela la implanturi dentare. Acest tip de dantură este fixă și nu mi-e frică că mi-ar putea cădea.”
Aceasta este doar una dintre declarațiile pacienților noștri, care aleg să renunțe la placa dentară mobilă. Alți pacienți se plâng de perioada lungă necesară pentru a se adapta, dar și de dicția și salivația care sunt în mod constant afectate.
Dr Cazacu Corrado este singurul medic specialist chirurgie Dento-Alveolară din România acreditat de rețeaua internațională ZagaCenter cu sediul în Barcelona. În cadrul acestei rețele regăsim clinici din New York, Hong Kong, Londra, Montreal și profesioniști de renume, specializați în reabilitarea celor mai complexe cazuri.
Informații suplimentare
Vrei să afli cât costă Dantura fixă pe implanturi dentare?
Ne puteți găsi căutând : ,,cat costă o proteza dentara fixa” ,,Cat costă o dantură fixa” ,,Proteza fixa pe implanturi pret” ,,Cat costa o dantură completa” ,,Implant dentar complet pret” ,,dentop” ,,pret proteza dentara pe implanturi”
,,cat costa un implant dentar” ,,implant dentar rapid pret” ,,proteza fixa pret”