Despre etapele de inserare a lucrărilor protetice pe implanturi – dantura provizorie fixă & dantura definitivă

noiembrie 7, 2022

Mulți dintre pacienți nu au înțeles încă care este diferența dintre lucrarea provizorie fixă și lucrarea definitivă atunci când vine vorba de etapele procedurii ,,Dantură Fixă în 24h pe implanturi dentare”. Astfel, am decis ca împreună cu Dr Cazacu Corrdao – Medic Specialist Chirurgie Dento-Alveolară și Medicul Stomatolog Dr Chirca Cătălina să răspundem la cele mai frecvente întrebări legate de cele două etape. 

Știm  despre această procedură că în cadrul intervenției sunt efectuate extracțiile dentare, adiția osoasă, PRF și Sinus Lifting-ul, iar la 24h sunt inserate lucrările provizorii ca pacientul să poată purta un set nou de dinți ficși pe perioada vindecării. La 4-6 luni lucrările provizorii sunt schimbate cu lucrările finale după efectuarea unor controale periodice și a unor probe și machete. ” 

De ce sunt inserate lucrări provizorii la 24h de la intervenție?

Dr Cazacu Corrado – Medic Specialist Chirurgie Dento-Alveolară – ,,Inserarea lucrărilor provizorii este necesară pentru a oferi atât un rol estetic cât și masticatoriu pe perioada de vindecare a implanturilor dentare . Mai mult decât atât, inserarea unei lucrări provizorii ajută ca ,în timp, să nu ajungem la o resorbție osoasă. Singura modalitate prin care pacientul nu primește o lucrare provizorie este ca implantul să fie inserat în spate fără a fi la vedere.”

Care este perioada de vindecare și cât timp trebuie să aștept până la etapa finală?

Dr Cazacu Corrado -Medic Specialist Chirurgie Dento-Alveolară- ,,În cadrul mai multor controale periodice în care analizăm starea implanturilor, a gingiei și a evoluției dentare a pacientului decidem care sunt următorii pași și dacă putem trece la etapa lucrărilor definitive. În medie, pacienții noștri așteaptă până la 4-6 luni cu lucrarea provizorie, iar apoi trecem la etapele anterioare inserării lucrărilor finale.Spre deosebire de lucrarea provizorie, care este inserată a doua zi, pentru dantura finală pacientul trebuie să se prezinte la clinică de câteva ori într-o lună/o lună și jumătate pentru efectuarea unor probe. ” 

Din ce este confecționată lucrarea provizorie?Dar cea finală? 

Dr Dr Cazacu Corrado -Medic Specialist Chirurgie Dento-Alveolară-,, Lucrarea provizorie este făcută din acrilat, un material special conceput acestei proceduri. Pe perioada purtării acestei lucrări, pacientul va avea o dietă moale, semi-lichidă, care să permită vindecarea implanturilor în siguranță. În tot acest timp, pacientul se prezintă la mai multe controale periodice, care ne ajută să ținem sub control cazul clinic.”  

 Dr Chirca Cătălina  -,, Lucrarea finala este concepută dintr-un schelet metalic, la care se adaugă partea fizionomică/estetică. Pentru scheletul metalic, pacientul are două variante de material : fie din cromcobalt, fie din titan, iar diferența nu constă în calitate, ci în greutate. Lucrarea protetică din titan de 37g este mai ușoară decât cea din cromcobalt având 75g. Așadar, 38g diferență aproape dublu. De aceea, le prezentăm pacienților ambele variante pentru a înțelege avantajul și dezavantajul ambelor lucrări. Partea estetică (dantura) este confecționată din zirconiu. ” 

Cum este aleasă lucrarea definitivă?

Dr Chirca Cătălina-  Lucrarea definitivă este un proces  important al procedurii ,,Dantură Fixă în 24h pe implanturi dentare” astfel că suntem atenți la nevoile si dorintele pacientului, iar în cadrul mai multor probe decidem împreună forma, culoarea, mărimea și aspectul final al danturii. Ceea ce este important ca pacientul să înțeleagă este importanța părerii specialistului. Acesta va ține cont și de fizionomia feței, dar și de diagnosticul medical și planul de tratament.”  

În concluzie, cele două lucrări fac parte din două etape diferite ale procedurii ,,Dantură Fixă în 24h pe implanturi dentare”, iar pacienții noștri sunt ajutați pe tot parcursul procedurii.

 

 

 

    Comunitatea Dentop

    Comunitatea de suport pentru pacienții DentOP - unde vei avea ocazia să discuți cu alți pacienți ce deja au trecut prin această procedură.

    Adresează o întrebare
    Call
    Messenger Whatsapp