Periimplantita – Cauze, simptome și tratament

august 12, 2022

Periimplantita este o inflamație cu pierdere de os in jurul implantului, care este determinată de mai mulți factori. Cauza principală a periimplantitei este tehnica greșită de inserare a implantului dentar,design-ul implantului dentar ,calitatea gingiei care înconjoară implantul dentar, calitatea lucrării protetice fixate pe acesta și nu în ultimul rând de o igienă orală necorespunzătoare.
 
Cu o tehnică corectă a medicului specialist cât și o evaluare în timp a evoluției osului și gingiei, implantul poate fi inserat în siguranță fără a exista riscul apariției acestei afecțiuni. 
 
Din păcate, această afecțiune este evolutivă, iar cu ajutorul unei radiografii dentare sau al unui Computer Tomograf, medicul va vedea în ce stadiu a ajuns periimplantita. Gingia se desprinde de implant în cazul periimplantitei, iar într-un stadiu mai avansat implantul devine vizibil cu ochiul liber. 
 

Iată care sunt adevăratele cauze ale periimplantitei

Conform cercetărilor efectuate de Organizația Internațională de Implantologie, astăzi se disting trei motive principale pentru dezvoltarea periimplantitei. Primul motiv este tehnica greșită de inserare a implantului. Însoțită de o igienă precară a pacientului, riscul apariției acestei infecțiuni este considerabil mai mare. De asemena, lucrarea protetică fixată prin insurubare  este importantă pentru a preveni riscul apariției unei periimplantite. 
 
Tratamentul periimplantitei a fost declarat ineficient în 93% dintre cazuri conform studiilor , așadar soluția rămâne îndepărtarea implantului/ implanturilor dentare și refacerea procedurii. 
 

Care sunt primele semne care se resimt la pacientul care suferă de această afecțiune la implantul dentar

Periimplantita nu este, din fericire, o afecțiune ascunsă. Oferă pacientului câteva semne care să îl facă să contacteze medicul specialist de urgență. Pacientul simte sensibilitate la periaj si palpare sau chiar dureri la nivelul dinților și al gingiilor. Este posibil să apară sângerări la nivelul gingiei la simpla atingere sau chiar fără un motiv. Tot la nivelul gingiei, acolo unde se întâmplă cel mai des simptomele periimplantitei, pacientului i se poate schimba culoarea gingiei, semn al unei gingii nesănătoase.

Din aceste cauze, respirația sa devine urât mirositoare. Cu timpul, implantul dentar inserat poate deveni vizibil deoarece începe să se deplaseze de la locul său și poate fi observat cu ochiul liber. Această mobilitate a sa, duce în timp la pierderea totală a implanturilor și a dinților fixați dacă pacientul nu rezolvă problema medicală la timp.  

Despre întreținerea implantului dentar

Implantul dentar nu are o durată de viață prestabilită, iar garanția că implantul va fi sănătos în timp diferă de la pacient la pacient. În funcție de implicarea fiecărei persoane și grija cu care își tratează dantura, implantul dentar poate să-l îsoțească pentru cât mai mult timp. Este recomandat ca în prima săptămână de după intervenție și pe parcursul purtării lucrărilor provizorii să se evite mâncărurile dure în favoarea unei diete semi-lichide. Dieta presupune pentru început mici schimbări în modul de preparare al mâncării, cel puțin până la vindecarea implanturilor. Este recomandat să mâncăm supe, piureuri și creme pentru a nu brusca dinții fixați și a permite vindecarea gingiei și implanturilor. 

Este important ca pacienții fumători să reducă fumatul sau chiar să renunțe la acest obicei cel puțin în primele două săptămâni. Fumatul îngreunează procesul de vindecare și poate favoriza apariția periimplantitei. 

Periajul dentar de după intervenție se realizează cu o periuță moale și poate reîncele chiar din a doua zi. Vezi mai multe indicații pe https://dentop.ro/iata-care-sunt-indicatiile-medicului-specialist-dupa-inserarea-implanturilor-dentare/ 

Dr Cazacu Corrado este singurul medic specialist chirurgie Dento-Alveolară din România acreditat de rețeaua internațională ZagaCenter cu sediul în Barcelona. În cadrul acestei rețele regăsim clinici din New York, Hong Kong, Londra, Montreal și profesioniști de renume, specializați în reabilitarea celor mai complexe cazuri.  

Ne puteți găsi căutând : ,,cat costă o proteza dentara fixa”  ,,Cat costă o dantură fixa”  ,,Proteza fixa pe implanturi pret”  ,,Cat costa o dantură completa” ,,Implant dentar complet pret”  ,,dentop” ,,pret proteza dentara pe implanturi” 

,,cat costa un implant dentar” ,,implant dentar rapid pret” ,,proteza fixa pret” 

 

 

 
 

    Comunitatea Dentop

    Comunitatea de suport pentru pacienții DentOP - unde vei avea ocazia să discuți cu alți pacienți ce deja au trecut prin această procedură.

    Adresează o întrebare
    Call
    Messenger Whatsapp