Îngrijirea orală după realizarea procedurii „Dantură Fixă pe Implanturi Dentare”
noiembrie 8, 2023
Îngrijirea orală corectă este o componentă esențială în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Menținerea unei danturi sănătoase solicită implicare din partea noastră, iar acest lucru se aplică și în cazul danturii fixe pe implanturi dentare.
Am pregătit un ghid cu pași de urmat pentru a vă asigura că dantura voastră va rămâne sănătoasă și strălucitoare!
Îngrijirea orală în perioada de vindecare a implanturilor:
Perioada de vindecare a implanturilor poate dura de la 4 la 6 luni, timp în care este purtată o lucrare fixă provizorie. Aceasta are rolul de a proteja zona operată de factorii externi și de a ajuta pacientul la masticație.
Lucrarea provizorie conferă un sentiment de încredere celor care optează pentru această procedură, deoarece pot avea o înfățișare completă chiar și pe durata vindecării implanturilor. Lucrările provizorii sunt realizate după un model standard și diferă față de lucrările finale ca aspect și ca funcționalitate.
În această perioadă, prioritatea este vindecarea completă și sigură a implanturilor, așa că iată ce aveți de făcut:
Periajul dinților poate fi reluat după o zi sau două după fixarea lucrărilor provizorii. Dinții trebuie periați de minimum două ori pe zi sau după fiecare masă, dar cu o periuță cu peri moi, pentru a nu răni sau forța zona încă sensibilă. Realizați mișcări lente și circulare, fără a aplica presiune pe suprafața lucrărilor provizorii.
La o lună după intervenția chirurgicală, puteți începe să folosiți apa de gură, pas important ce nu trebuie ratat atunci când realizăm îngrijirea orală. Trebuie evitată cea care conține alcool pentru a împiedica apariția iritațiilor în zona implanturilor.
Deși dușul bucal nu este încă un instrument popular pentru uz zilnic, acesta are numeroase beneficii. Ajută la îndepărtarea plăcii dentare și resturilor alimentare interdentare fără a leza gingiile sau dinții. Este ușor de folosit, reduce respirația urât mirositoare și lasă o senzație de prospețime. Este recomandată începerea folosirii după minimum o lună de la inserarea implanturilor.
Un alt factor important atunci când vorbim despre igiena orală de după intervenția chirurgicală sunt vizitele constante și regulate la medicul stomatolog.
Consultațiile și controalele reprezintă modul în care vă asigurați că totul decurge normal și că implanturile se vindecă în mod corect.
Igienizările, realizate de medicul stomatolog, asigură o curățare profesională și completă a întregii cavități bucale, eliminând riscul de creare al plăcii bacteriene.
În perioada de vindecare a implanturilor există restricții în ceea ce privește alimentația, iar acestea trebuie respectate pentru a avea un parcurs cât mai lin în călătoria de reabilitare orală. Trebuiesc evitate cu mare grijă alimentele tari, precum: merele, nucile de orice fel, legumele tari, biscuiții, cipsurile, cerealele, și orice alt tip de mâncare ce necesită o masticație forțată.
Ce putem mânca?
Sunt recomandate pireurile, supele, alimentele fierte sau pisate, foarte multe lichide, fructele și legumele moi. Pentru a citi mai multe despre acestea, vă recomandăm să consultați blogul anterior: https://dentop.ro/vezi-ce-alimente-poti-consuma-dupa-interventia-cu-implant-dentar/
Îngrijirea orală după fixarea lucrărilor finale:
Odată cu fixarea lucrărilor finale, igiena orală trebuie respectată cu exactitate pentru a meține o dantură sănătoasă.
Este recomandat să folosiți o periuță de dinți cu peri moi, apă de gură fără alcool, duș bucal. Periodic să vizitați un cabinet stomatologic pentru controale de rutină și igienizări.
În această etapă dispar și restricțiile de mâncare!
Vă puteți bucura de toate alimentele dvs. preferate: mere, biscuiți și orice altceva doriți!
La 6 luni de la fixarea lucrărilor finale, ne întâlnim cu pacienții noștri pentru a realiza mentenanța danturii. Ne asigurăm că totul decurge în mod normal și că lucrările sunt îngrijite corespunzător.
Atunci când realizăm lucrările finale, ne consultăm îndeaproape cu pacienții. Îmbinăm dorințele lor legate de aspect cu ceea ce este corect din punct de vedere medical. Pentru a vedea mai multe explicații și tipuri de lucrări folosite în cadrul clinicii, vă invităm să urmăriți un videoclip realizat de Dr Cazacu Corrado, aici.